7 tipp a tartós fogyáshoz!

7 tipp a tertós fogyáshozAzt hiszem, most teljesen elhagyom a bevezető körítést. Egyből a lényegre térek!

1 lépés Készen állsz a változásra?

Most azt gondolod: Persze, akkor nem lennék itt! De a fogyás nagyon erős elhatározást, elkötelezettséget és kitartást igényel. Van, hogy nagyon nehéz lesz betartani, vagy éppen folytatni.  Sőt! Hónapokig vagy akár évekig is eltarthat. De ha olyan könnyű lenne, mindenki vékony volna!
Írj róla listát: Mit nyersz vele?  Mit veszítesz vele?  Mit kell feláldoznod érte?
Mérlegelj ezen szempontok szerint.

Na akkor KÉSZEN ÁLLSZ?

 

2 lépés Célok

A következő lépés eldönteni, hogy milyen mértékű testsúlycsökkenést szeretnél elérni. Mindezt ésszerűen, figyelembe véve az életkorodat is. Például: negyven évesen, már nem biztos, hogy el tudod érni a tinédzser korodban mért testsúlyodat. Ha akkor 50 kiló voltál, nem biztos, hogy most is annyi kell/tudsz, hogy legyél. Meg kell elégedj a picit többel, ez teljesen természetes dolog! Mérjük fel a táplálkozási szokásainkat is. (ha meleg ételt szoktam rendelni a munkahelyen, ezt most otthon kell megfőznöm  stb…) Tűzzél ki célokat! Rövid és hosszú távú célokat egyaránt. Amikor elérted valamelyiket, jutalmazd meg magad! De ne ennivalóval. Legyen a jutalmad egy új parfüm, habfürdő, kozmetikus, masszázs, mozi….

 

3 lépés Motiváltnak kell maradnod minden nap.

Ebben segítségedre ehet egy étkezési napló, amibe felírod minden nap, hogy mit eszel. Minden kis apróságot bele kell írni. Így azonnal látod mikor- mivel ettél többet, fölöslegeset, mint amit kellett volna. ezáltal kevesebbet is fogsz enni. Ha ezt elhanyagolod, szem elől tévesztheted a célod és lankadhat a kitartásod. Írd le rögtön az evés után, hogy mit fogyasztottál el, akkor nem fogod elfelejteni. Idővel megszokottá, természetessé válik majd. Építsd be a mindennapjaidba a mozgást. Akár csak annyit, hogy gyalog vagy biciklivel mész munkába, vagy lift helyett lépcsőn teszed meg az utat a lakásig.  Mivel a súlyod naponta ingadozhat és a fogyás sem indul be mindenkinél egyik napról a másikra, ezért ne mérlegeld magad! Ez nagyon fontos!! Ne állj mérlegre!! Csak csináld a fogyókúrád rendületlenül és az egyedüli mércéd a ruháid legyenek.

 

4 lépés Egészséges táplálkozás

Nem azt jelenti, hogy tilos bár mit is enni. Csak éppen a megfelelőből megválogatva, változatosan és főleg mértékkel! Így a fogyás is könnyebben fog menni és megismered az egészséges táplálkozást és az előnyeit is. Csak pár dologra kell odafigyelni és biztos lesz a siker. Ne együnk egyszerre szénhidrátot és fehérjét. Válasszuk őket külön. Fehérje a hús, szénhidrát a köret. Tehát a húst együk savanyúsággal, salátával, gyümölccsel. Készítsünk önálló főételt a köretekből is. Ezen szabály betartásával nem fog gondot okozni egy családi ünnepség, étterem vagy utazás sem a diétánk megtartásánál.

 

5 lépés A fogyás sokkal könnyebb, ha közben sportolunk is

Életmód váltás + programozott edzés­ = biztos és stabil súlycsökkenés.  A testmozgás a kalória égetés legjobb módja. A recept pedig egyszerű: égess el több kalóriát, mint amit beviszel a szervezetedbe.

Sport típusok és kalória felhasználásuk: (az adatokat, egy 60 kilós ember, 60 percig tartó testmozgásához számoltam és körülbelüli értékek)
Kosárlabda: 436 kalória
Görkori: 382 kalória
Harcművészetek: 545 kalória
Kerékpározás 20-23 km/h: 436 kalória
Séta, fürge tempóban: 218 kalória
Úszás: 327 kalória
Kangoo: 400-800 kalória
Piloxing: 400-900 kalória

Szakemberek azt mondják, hogy egy tevékenység akkor válik szokássá, ha azt 21 napon keresztül ismételjük. Ennyi idő alatt rögzül ugyanis az agyunkban és válik természetessé.

Sokakban felmerül a kérdés: Ha többet mozgok, többet is ehetek? Persze! Ha nem akarsz fogyni!  Gondold át!

Kalóriát számolgatni viszont nem érdemes. Ha rendszert viszünk az étkezéseinkbe nasik nélkül, esetleg csökkentjük és ketté vesszük az eddig egyszerre befalt adagjainkat máris elindítjuk a szervezetünkben a fogyás folyamatát. Amihez idő kell. Meghízni sem 1 hónap alatt híztál ugye?  A szervezeted először azt észleli, hogy „eddig mást kaptam” aztán megfigyel majd tudomásul veszi, hogy „na úgy látszik mostantól ez lesz a rend”  és berendezkedik rá. Csak ezután fog megindulni a fogyás. Ez a folyamat viszont mindenkinél eltérő hosszúságú.

 

6 lépés Támogatás

A fogyás nagy kihívást jelent. Egyedül mindig nehezebb. Beszéld meg a családoddal, barátaiddal és kérd meg őket, hogy támogassanak. Amikor velük vagy, vegyék figyelembe a te új étkezési szokásaidat.  Előfordulhat, hogy a házastársunk vagy ismerőseink megpróbálnak akaratlanul is kisiklatni, keresztbe húzni a fogyási terveinket. Pl. A kedvenc fagyiddal vár otthon. Kedvesen de határozottan utasítsd vissza és mondd el neki, hogy ez neked milyen rosszul esik és kérd meg , hogy ezentúl legyen együttműködőbb, hiszen ez nagyon fontos most neked. Persze akadnak majd irigyeid is a szabotőrök között. Őket jó lesz elkerülni és egyéb segítőket bevonni a célod eléréshez.
Pl.:  Írj fel 2-3 embert, akinek a segítségére bármikor számíthatsz. Jönnek, ha hívod őket.  Ők fognak majd ösztönözni téged, ha frusztrált vagy a kísértés vagy egy családi ünnep miatt. Ők lesznek az érzelmi támogatóid. Keress olyan embereket is akik gyakorlati segítséget nyújtanak utad során.  Segítenek a napi-heti bevásárlásnál, hogy tudd mit vegyél, hogyan használd az élelmiszereket a diétádhoz és más területen is hasznos tanácsokkal láthatnak el. Kerüld el azokat az embereket, akik nem örülnek a változásodnak, lehordanak ha egyszer-kétszer vétkezel és gorombán próbálnak irányítani (pl egy edző). Helyettük keresd a pozitív hozzáállású dicsérő szavú embereket. Akik ugyan azt a nyelvet beszélik mint te. Magadnak teszel ezzel szívességet.  Könnyebben megy a „munka” bíztató, megértő szavak kíséretében.

 

7 lépés hosszú távú terv

Amint elérted az első rövid távra kitűzött célod, tervezd meg most már alaposabban is a hosszú távút.

Írd fel magadnak, hogy:
Mik lehetnek a buktatók, hogyan tudod kiküszöbölni ezeket.

Tanuld meg felismerni  a visszaesés-összeomlás ciklust és előzd meg a bajt.

Illetve elérkezel majd egy ponthoz, amikor a fogyásod megáll. Ne ess kétségbe és főleg ne add fel! Itt megint csak a szervezeted „rendezkedik” a további fogyás előkészítése végett. Folytasd amit elkezdtél és légy türelemmel. Ez a szakasz a stagnálás. Befejeztével újra elindul a fogyás.

Végezetül pedig 3 kérdés, amit minden alkalomkor kérdezz meg magadtól, ha éhesnek érzed magad.

  1. Igazán éhes vagyok? Ha nem, várj 20 percet és kérdezd meg újra magadtól.
  2. Eltelt már több mint 3 óra mióta utoljára ettem? Ha nem akkor valószínűleg érzelmi az éhséged és nem fizikai.
  3. Két étkezés között, hogy könnyebben kibírjam nasizhatok valamit? Igen, de nem édességet. Rágcsálj olajos magvakat ( de csak 1 marékkal naponta, mert ezek is hizlalnak), gyümölcsöt, sárgarépát, karalábét, szárzellert.

Remélem segítségedre voltam. Sok sikert!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!