Erdei gyümölcsös joghurt torta

Erdei gyümölcsös joghurt tortaSzülinapra készült, 24 lett a fiam, és már annyira elszokott ő is (és a család többi tagja is) a hagyományos cukrászdai dolgoktól, hogy minden évben szülinapjára valami “könnyűt” kér tőlem. Gyorsasága, egyszerűsége miatt döntöttem ezúttal e mellett az erdei gyümölcsös joghurt torta mellett, aminek habkönnyű piskótájában csak alig van teljes kiőrlésű liszt, az édesítést pedig részben finomítatlan, nyers nádcukorral, részben egy kevés mézzel oldottam meg.

Hozzávalók:
6 tojás
3 evőkanál nyers nádcukor
6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
1 késhegynyi szódabikarbóna
25 dkg mirelit vagy friss erdei gyümölcs
+ a tetejére még pár szem díszítésnek
1 liter natúr joghurt (esetemben ez laktózmentes)
2 cs. zselatin por (1 literhez elegendő)
3 evőkanál méz

A teljes kiőrlésű piskóta elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd béleld ki a torta formád. Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét egy nagyobb a sárgáját egy kisebb tálba vagy csészébe tedd. Nagyon keményre verd fel a tojásfehérjét a nyers nádcukorral, majd egyesével add hozzá a sárgákat is, amivel 2-3 percig még tovább kevered. A szódabikarbónát keverd el a liszttel, add a tojás habhoz, de ezt már csak fakanállal nagyon óvatosan forgasd össze. Töltsd a masszát a tortaformába, és kb. 25 percre tedd sütőbe. Ha elkészült, hagy hűlni picit, majd vágd ketté, hogy két egyforma kerek lapot kapjál. Tedd félre míg teljesen ki nem hűl.

A joghurtkrém elkészítése:
0,5 l natúr joghurtot langyosíts fel, keverd hozzá a zselatin port, és a mézet. Ne ijedj meg, ha becsomósodna, fogj egy botmixert, és mixeld össze vele. Add hozzá a többi joghurtot, és a mirelit erdei gyümölcsöt is. Ízlés szerint picit még mixelhetsz rajta a botmixerrel, hogy néhány gyümölcs összetörjön benne. Itt már látványosan kocsonyásodni fog a krémed. Fogd az egyik piskóta lapod, és tedd vissza a tortaforma aljára. Zárd rá a karimáját, és töltsd meg a gyümölcsös krémmel. Egyengesd igazítsd el, majd tedd rá a krémre a másik piskóta lapot is. Tedd hűtőbe teljes dermedésig.
Óvatosan válaszd le a forma széléről a joghurt krémet, majd vedd le róla a karimát. Ha gondolod, ekkor át tudod tenni a tortát a végleges kínáló tálra. A tetejére olvaszthatsz min. 60%-os kakaótartalmú étcsokit, és szórhatsz rá pár szem gyümölcsöt is. Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!