Hogyan pótoljuk télen a vitaminokat és ásványi anyagokat?

Hogyan pótoljuk télen a vitaminokat, ásványi anyagokatMivel télen csak korlátozottan állnak rendelkezésünkre friss gyümölcsök, zöldségek (bár a piacokon most már egyre többfélét is megtalálunk), így más forrásból kell pótolnunk a szervezetünkből kiürülő vitaminokat, ásványi anyagokat. 

Ennek az egyik módja, ha aszalt gyümölcsöket fogyasztunk.  Igaz, vitamintartalmuk sérül az aszalás során, de ásványi anyag tartalmukat (pl. kalcium, kálium, vas, réz) megtartják! Biztosan te is érezted már sportolás után-közben, hogy az izzadság sós ízű. Ez azért van, mert kiizzadjuk többek között az ásványi anyagokat is az edzés során. Viszont ha ezeket nem pótoljuk vissza, hiánya az egész testben éreztetni fogja hatását: a vérnyomás elkezd ingadozni, a fogak meggyengülnek és megnő a fogszuvasodás esélye, fokozódik a hajhullás, nagymértékben meggyengülnek a csontok és az ízületek.

Nagyon sok ásványi anyag található a porcokban is, ami az elvonási folyamat miatt smirgliszerűre kopik és ez ízületi panaszokhoz vezet. Ízületi gyulladások jöhetnek létre, majd kialakul a csontritkulás is. Hiánya többek között fejfájásban, lassú sebgyógyulásban, izomgyengeségben nyilvánul meg.

Plusz, ami a nőket, és néhány férfit is a legjobban érdekel: gyengül a kötőszövet az ásványi anyagok hiányától!

Szervezetünknek tehát szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra is, amiknek igen fontos a folyamatos pótlása, ami télen könnyen kimaradhat. Ásványi anyagokból már viszonylag kis mennyiség is elegendő, melyet a változatos táplálkozás a gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztása, szinte teljes mértékben biztosít táplálék kiegészítők nélkül is! Elkerülhetőek vele a betegségek és a regeneráció szempontjából is fontos szerepük van.

Íme egy- kettő a legkedveltebb aszalt gyümölcsök közül:

Aszalt sárgabarack Aszalt sárgabarack
A sárgabarack tartalmaz béta-karotint, vasat,rengeteg rostot, mindemellett igen értékes káliumforrás.
A béta-karotin antioxidáns hatású, mely nagy szerepet játszik az öregedési folyamatok lassításában, a szívbetegségek, és a rák megelőzésében is. Hatalmas káliumtartalmának köszönhetően csökkenti a magas vérnyomást. A vízháztartásért, az idegi ingerátvitelért és a szívműködésért felelős káliumot, már a friss sárgabarack is gazdagon tartalmazza (280mg/100 gr gyümölcs), de a gyümölcs szárított formájában még magasabb káliumtartalommal rendelkezik. 100 gr. aszalt sárgabarack  elfogyasztásával szervezetünket 1370 mg káliummal látjuk el, azzal az ásványi anyaggal, amely leginkább erős verejtékezés, pl. sportolás vagy nehéz fizikai munka következtében vész el!

 

Datolya Fresh Medjoul Dates in Glass Bowl
Aszalva nagyon értékes káliumforrás és C-vitamin forrásnak is jó, ez a szinte ősidők óta termesztett tápláló gyümölcs. Bár a friss datolyának magasabb a C-vitamin tartalma, mint az aszalt változatnak, szárítva azonban több niacint, rezet, vasat és magnéziumot tartalmaz. 


 

Füge OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Energiatartalma szárítva meghatszorozódik (!), ezért igen magas a cukortartalma, viszont értékes tápanyagai is koncentrálódnak benne, így válik jó kálium-, vas-, kalcium- és magnéziumforrássá. Gazdag oldható élelmi rostokban – pektin -, amely csökkenti a vér káros koleszterinszintjét.
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen penészgombával “fertőzött”, mert az mérgező hatásúvá teheti.

 

Mazsola Mazsola
A többi szárított gyümölcshöz hasonlóan a mazsolában koncentrálódott magas cukortartalomnak köszönhetően nagy energiatartalommal bír, ezért kis mennyiségű fogyasztása a javasolt. Nagyon jó káliumforrásnak számít és vasat is tartalmaz. Mivel nagyon kicsi zsírt tartalmaz, a testsúlycsökkenésre vágyók is fogyaszthatják apró adagokban: 2,5 gramm mintegy 70 kalória. Tápértékei előre gyártott termékekhez – joghurtokhoz, csokoládéhoz – hozzáadva a negatív irányba változnak!

 

Meggy Aszalt meggy
Méregtelenítő, vér és vesetisztító hatású. Káliumtartalma segít a szívritmus stabilizálásában és
egészségesen tartja a bőrt. C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns hatással is bír.

 

Érdemes ezeket rendszeresen fogyasztani, de csak mértékkel, hiszen édesség utáni vágyunkat természetes módon tudjuk kielégíteni, ugyanakkor megfelelő ásványi anyaghoz is hozzájutunk ezáltal. Telítettség érzetet biztosítanak és igen magas a rosttartalmuk is, nagyobb mennyiségben fogyasztva, viszont hashajtó hatásúak lehetnek.

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!