Hétvégére gyorsan, finomat

1397057347971Mostani menü összeállításom is gyorsan elkészíthető és egészséges alapanyagokból készül, hogy minél több időt tudjál a családoddal tölteni ebben a friss tavaszi időben.

Lássuk hát: zöldségkrém leves, pulyka fasírozott savanyúsággal, salátával vagy házi befőttel a desszert pedig teljes kiőrlésű meggyes és almás-mákos rétes lesz.
Nem győzöm hangsúlyozni, azért mert hétvége van még nem kell sutba dobni a diétánkat és mindent magunkba tömni! Ezért a fasírozott rizs helyett zabkorpával készül, így akár még este 10-kor is fogyaszthatod, akkor sem fog hizlalni. A rétessel hasonló a helyzet. A búzadara helyett itt is zabkorpát a kristálycukor helyett pedig egyéb édesítőt használj.

Hozzávalók a leveshez:
1 karalábé
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 vöröshagyma

bors
tejszín (habtejszín)

Elkészítése:
A hagymát vágd kockára és kevés olajon dinszteld meg. Közben van időd a zöldségeket megpucolni és közepes darabokra vágni. Nem kell vele sokat pepecselni, mert úgyis össze turmixolod a végén. Amikor a hagyma elkészült, add hozzá a zöldségeket és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen csak a zöldség tetejéig érjen. Sózd, borsozd és főzd kb. 15 percig, amíg a zöldségek nagyjából megpuhulnak, ekkor add hozzá a tejszínt is és bot mixerrel pürésítsd. Tedd vissza a tűzhelyre még egy perc erejéig, amíg újra felforr és már készen is vagy.

Hozzávalók a fasírozotthoz:
50 dkg pulyka darált hús (a felsőcomb kevésbé száraz, mint a mell)
2 tojás
15-20 dkg zabkorpa
pirospaprika

bors
fokhagyma
majoranna
kókuszzsír a sütéshez
zabkorpa a húspogácsát beleforgatni

Elkészítése:
Egy nagyobb serpenyőben olvaszd, majd hevítsd fel a kókuszzsírt, eközben a hozzávalókat rakd egy nagyobb tálba, a maradék zabkorpát egy tányérba. Alaposan keverd el a fűszereket a hússal, majd formázz belőle gombócokat, amiket picit lapíts el és forgasd meg a tányérba szórt zabkorpába. Az első oldalát még fedő alatt süsd kb. 5 percig amíg szép barna színt nem kap a másik oldalát már fedő nélkül, szintén 5 percig. Ha elkészült, csöpögtesd le és tedd papírtörlőre, hogy a maradék zsírt is felszívja. Jöhet a desszert!

Hozzávalók a réteshez:
teljes kiőrlésű réteslapok
fagyasztott meggy
alma
mák
zabkorpa
olíva olaj
édesítő
1 tojás

Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A réteslapokat terítsd ki. Egy dobozba 3*2 lapot tettek. Ezt én 2*3 laposra bővítem, így kevésbé fog elszakadni. Tehát egy doboz réteslapból kettő rúd rétes fog kijönni. Oszd el úgy, hogy 3 lapos legyen a tetejét vékonyan kend át az olajjal, hogy ne száradjon ki. Szórj rá kevés zabkorpát és a tészta keskenyebb szélére, attól 5 centire halmozz rá teljes szélességében fagyasztott, magozott meggyet. Hintsd meg édesítővel és kb. 2 evőkanál zabkorpával, majd szorosan tekerd fel úgy, hogy a végeit betűröd. Mehetnek is a tepsibe. Az almáshoz reszeld le az almákat, daráld meg a mákot egy kevés cukorral. Ugyan úgy járj el a tésztával, mint az előbb csak most a két tenyered közt csavard ki az alma levét és így halmozd egy vastag csíkban a tésztára. A tetejét hintsd meg darált mákkal és szintén szorosan tekerd fel a végeit ennek is betűrve. Szépen egymás mellé rakd őket tepsibe, tetejüket kend meg egy felvert tojással és mehetnek is a sütőbe kb. 30 percre, amíg a tetejük szép aranybarna színt nem kap. Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!