Medvehagymás pogácsa

Medvehagymás pogácsaBevallom, ez a receptem, véletlenek sorozatának az eredménye. Nem állt szándékomban medvehagymás pogácsát sütni, mert igazán nem is rajongunk érte (mármint a medvehagymáért), de ajándékba kaptam egy nagy adag frissen szedett levél halmot, és, hogy mindenki megkóstolja a családból, és persze meg is egye, számomra a pogácsa tűnt a legjobb választásnak erre a célra. Ezzel vette kezdetét a véletlen áradat…aztán jött a többi…

…van egy sajtos, magos alapreceptem, aminek a mintájára  készült volna ez a medvehagymás pogácsa is, de mivel  laktóz érzékeny vagyok, és ugyebár ilyen tejtermékeket nem árulnak minden “sarki közértben”, ezért bár mindig van a hűtőben pár alap dolog, de például a tejföl, sajt, és éppen akkor a tej, és némi vaj is hiányzott a hozzávalók listájából.

Volt viszont tesztelés alatt álló rizstejszínem, ami szerintem nagyon finom, bár messziről sem hasonlít a tejszínre, a többit pedig vagy kihagytam, vagy mással helyettesítettem, ahogyan azt mindjárt látni is fogod.

Hozzávalók kb.25-30 darabhoz:
55 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 cs szárított élesztő

2 tojás
5 dkg vaj
10 dkg kókuszzsír
1 dl langyos víz
2 dl rizstejszín
2-3 nagy marék medvehagyma

Az alaprecept 1 tojást, és egy sárgáját ír, de nem volt kedvem szétválasztani, így egybe dobtam bele kettőt.
7 dkg vajat, és 5 dkg zsírt kellett volna használnom, viszont csak kevesebb vajam volt itthon, így a maradékot pótoltam az előző nap kisütött szalonna zsírjából, ami talán 2-3 dkg lehetett, a többit meg kókuszzsírból raktam hozzá.
Kellett volna még 1,5 dl tejföl, amit 2 dl rizstejszínnel pótoltam, és egy deci tej is, ami helyett vizet adtam a tésztához.
Szóval minden megvolt, csak picit átalakult…a végeredmény pedig egyszerűen fantasztikus lett! Új kedvenc született.

Elkészítése:
A medvehagymát kevés kókuszzsírban párold meg, majd turmixold. Minden hozzávalót egy nagyobb keverőtálba (a kókuszzsírt felolvasztva add hozzá) alaposan gyúrj össze. Fóliával letakarva, langyos helyen, egy órát pihentesd. Megkelni nem igazán fog, de ez most így van jól. Egy óra elteltével, borítsd lisztezett deszkára, lazán gyúrd át, majd vékonyra nyújtsd ki. Először félbe, majd ezt is félbe, vagyis negyedbe kell hajtani a tésztát, majd ismét vékonyra nyújtani, aztán megint hajtogatni.

Ezt a folyamatot összesen háromszor ismételd meg, de az utolsó hajtogatásnál már nem kell kinyújtanod, viszont egy éles késsel vagdosd be a tészta tetejét teljes hosszában, és akár keresztben is. Pogácsa szaggatóval vágj ki a medvehagymás tésztából annyit, amennyit tudsz, a maradékot pedig újra gyúrd össze, nyújtsd, hajtogasd, szaggasd, és így tovább, míg az összes tészta el nem fogy. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztasd őket, és újabb fél órára tedd langyos helyre. A sütőt melegítsd elő 180 °C-ra, ha letelt a fél óra, egy felvert tojással kend meg a medvehagymás pogácsák tetejét, és mehetnek is a sütőbe. Kb. 30 perc alatt szép aranybarna színük lesz. Sok sikert hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!