Szénhidrátszegény desszertek

Ez most itt csak egy villám gyors megoldás arra, hogy mindenki számára elérhetővé  tegyem ezt a receptgyűjteményt.

Átdolgozás után (hamarosan), elérhetővé fog válni Facebook oldalamon is letölthető változatban.

Addig jó csemegézést, válogatást neked innen az oldalról!

 

Szénhidrátmentes, vagy szénhidrát csökkentett desszertek

 

Almás-túrós süti
Néhány szem almát hámozz meg, szeletelj fel, és egy kivajazott tepsi aljára fektesd le a szeleteket. Nagyjából két nagy maréknyi túrót keverj el két tojással, reszelj hozzá pici citromhéjat, valamint ízlésed szerint adj hozzá édesítőszert. Kend el a masszát az alma tetején, majd rétegezz rá még egy sor gyümölcsöt. Előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt süsd készre.

Túrógombóc: fél kg túróból, és 15 dkg zabkorpából 65 g szénhidrátot tartalmaz a teljes mennyiség. Recept a linken

Túrógombóc bűntudat nélkül

Túrógombóc szilvával a közepén:
Pont, mint az előző, csak tegyél a közepébe egy fél szilvát, így főzd ki.

Gyümölcsös krémtúrók:
Bogyós gyümölcsöket (ribizli, szeder, málna, egres, áfonya, meggy) ezek nem hizlalnak, keverj össze túróval, kevés édesítővel ha szükséges, majd turmixold össze.

Darált dió, mogyoró, mandula alapú sütik, amiknél a lisztet kiváltod a darált magvakkal.

Avokádó puding:
Avokádót keverj össze kókusztejjel, vagy kókuszkrémmel, kakaóporral (cukrozatlan), vaníliával, és édesítővel majd turmixold addig, míg puding állagot nem kapsz. Az ízesítést cserélheted/variálhatod ízlésed szerint.

Joghurt kehely:
6 dl gyümölcsjoghurtot forralj össze egy csomag zselatinnal. Keverj hozzá 3 dl tejszínt, és szórj bele mindenféle bogyós gyümölcsöt. Adagold ki poharakba a masszát, tedd hűtőbe, és hagyd, hogy teljesen megdermedjen. Ízlésed szerint édesítőszerrel vagy nádcukorral édesítheted.

Barackos túrótorta:
50 dkg túró, 10 evőkanál porított eritritol, 8 dl habtejszín, 2 citrom, vanília aroma, 2 csomag zselatin, 1 jó nagy marék sárgabarack (vagy más gyümölcs)

Nem lesz túl nehéz dolgod, a legnagyobb munka talán a túró áttörése lesz, így kezdd is azzal. Végy egy alkalmas szűrőt, és nyomkodd át rajta a túrót. Az eritritolt, és a vanília aromát add a túróhoz. Reszeld le a citromok héját, és ezt is keverd a masszához, majd jöhet a gyümölcs, mosd át alaposan, darabold tetszőleges méretű részekre, és keverd a többiekhez. A zselatint oldd fel körülbelül két deci vízben, majd add a túrós keverékhez. Vedd elő a kedvenc tortaformádat, egyenletesen oszlasd el benne, majd tedd hűtőbe, és várd meg, amíg megdermed.

 

Kókuszos habcsók
4 tojásfehérjét verj nagyon kemény habbá egy kevés édesítővel, majd óvatosan forgass bele 20 dkg kókuszreszeléket. Kiskanállal rakj egy sütőpapírral bélelt tepsibe formázatlan halmokat (nem kell túl messze egymástól), majd 140°C-on süsd addig, míg enyhe színt nem kap valamelyik felén a habcsók. kb. 10-15 perc.

Hamis tiramisu pohárkrém: 20g szénhidrát az egész mennyiségben
Fél dl erős feketekávé (vagy 3 teáskanál instant kávé fél dl forró vízben feloldva), 1 teáskanál rum aroma, 4 dl cukrozatlan habtejszín, 6 dkg eritritol (legjobb, ha por állagú), 25 dkg mascarpone, cukrozatlan kakaópor

A kávéhoz add hozzá a rum aromát, majd hagyd kihűlni. Ezalatt verd kemény habbá a tejszínt az eritritollal. Amikor a kávé kihűlt, keverd össze egy tálban a mascarponéval, majd add hozzá a habot is és keverd jól össze az egészet.
Töltsd meg a kiválasztott pohárkákat vagy kisebb tálkákat félig a masszával, majd szórj rá kakaóport. Ezután tedd tele a poharakat/tálkákat a masszával, majd min. 1 órára rakd őket hűtőbe. (Ennek a középső kakaórétegnek főleg dekorációs célja van.) Némi hűtés után már fogyasztható is, de a legfinomabb másnap. Tálaláskor hintsd meg a tetejüket kakaóporral.

 

Hamis raffaello:  38,1 a teljes adag szénhidráttartalma:
25 dkg félzsíros túró, 17 dkg eritritol (érdemes ledarálni), 1 kávéskanál vanília aroma, 0,5 kávéskanál mandula aroma, 5 dkg apróra tört hántolt mandula, 6 dkg kókuszreszelék (belekeverni), Kb. 2 dkg kókuszreszelék (beleforgatni)

Keved jól össze a túrót, az eritritolt és az aromákat, majd hagyd hűtőben állni 10 percig. Ezt követően keverd hozzá az apróra tört mandulát és a kókuszreszeléket is, majd formázz tetszőleges méretű golyókat a masszából. Végül forgasd meg a golyókat kókuszreszelékben. Tálalásig tárold az édességet hűtőben.
Tipp: Apróra tört mandula helyett használhatunk egész hántolt mandulát (vagy mogyorót) is. Ekkor a mandulát ne keverjük a masszába, hanem úgy kell megformázni a golyókat, hogy mindegyiknek a közepébe helyezzünk 1-1 szem mandulát.

Csokitorta:  42g a teljes torta szénhidráttartalma:
100 g magas kakaótartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmazó étcsokoládé, 8 evőkanál vaj (kb. 180 g), 2 evőkanál víz, 3/4 bögre eritritol (kb. 160 g), ami 2 részletben kerül felhasználásra (negyed + fél bögre), 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 teáskanál vanília aroma, 6 tojás

Előkészítésként melegítsd elő a sütőt 160°C-ra; illetve kenj ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát margarinnal, az alsó részére fektess sütőpapírt.
A durvára tört csokoládéhoz add hozzá a vajat és a vizet, majd vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett olvaszd meg. Ezután tedd félre a csokoládét, míg lehül szobahőmérsékletűre. Miután ez megvan, keverd hozzá a 1/4 bögre eritritolt, illetve a kakaóport és a vanília aromát is. Forgasd jól össze, hogy homogén masszát kapj.

Verd habosra a tojásokat (5-6 percnyi keverés szükséges). Add hozzá a maradék eritritolt és csökkentett sebességgel verd még további 1 percig a tojásokat. A tojásos keveréket három részletben keverd bele a csokis masszába.
Az így kapott masszát öntsd az előkészített tortaformába és szépen simítsd el a tetejét. Süsd kb. 40-45 percig (ezalatt a tészta szépen egyenletesen meg fog nőni). Tálalás előtt hagyd a süteményt teljesen kihűlni.

 

Almás-túrós falatok

Alma, túró, eritritol, 1 tojás, 1 evőkanál útifűmaghéj


Az almàt lereszeljük, ízlés szerint édesìtôszerrel ìzesìtjük. Hozzàadjuk a sovany túròt,1 egész tojàst és 1 evôkanàl utifûmaghéjat. Kisebb gombócokat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 200°C-on 15perc alatt készre sütjük.