Tepsiben sült burgonyalepény cukkínivel, mentával

tepsis burgonya cukkínivel, mentávalA te gyermeked is válogatós, ha zöldségekről van szó? Talán pont a cukkíni az, ami kifog rajta és így rajtad is? Sok mindent kipróbáltál, de minden igyekezeted ellenére sem akarja elfogadni?  Nem kell lemondanod erről a zöldségfajtáról, csak rafináltan rejtsd el a készülő ételben. Kétféle megoldást osztok most meg veled.

Az egyik egy sokakat megosztó étel a tökfőzelék lesz, amit cukkínivel és sárgarépával „ehetővé” tudsz varázsolni még a legfinnyásabb gyerkőc számára is. A másik egy végtelenül egyszerű, de mégis különleges és különlegesen finom krumplis fogás lesz, amit nekem mindig kétszer kell megsütnöm, mert annyira ízlik a fiúknak. Bizony, a gyerekek kérik, hogy „holnap is ez legyen az ebéd!”  Kezdjük talán ez utóbbival.

Tepsiben sült burgonyalepény cukkínivel, mentával

Hozzávalók:
½ kg krumpli
40 dkg cukkíni
20-25 dkg ricotta
2 tojás
4 evőkanál reszelt sajt /edami v. gouda/
kb. ugyan ennyi a tetejére is
10 db menta levél
olíva olaj

bors

Elkészítése:
A burgonyákat sós vízben, héjastól főzd puhára, ha kihűlt húzd le a héját, tedd egy nagyobb keverő tálba és törd össze pürének. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Amíg a burgonya kihűl, el tudod készíteni a cukkínit. Vágd le mindkét végét, mosd meg, de a héját hagyd rajta.  Egy serpenyőbe önts kevés olíva olajat, nagylyukú reszelőn reszeld rá a cukkínit, fokhagyma présen nyomd át a fokhagymát és add a cukkínihez, sózd, enyhén borsozd és fedő alatt kb. 5-10 perc alatt, néha átforgatva párold készre, puhára. A menta leveleket, ha szükséges mosd meg, majd vágd kisebb darabokra /ízléstől függően/ Innentől már nincs más dolgod, mint minden hozzávalót alaposan összekeverni és egy előzőleg kivajazott formába tölteni. Vagyis a tört krumplihoz add hozzá a párolt cukkínit, ricotta-t, tojásokat, sajtot és a mentát. Tehetsz még hozzá sót is, hiszen eddig csak a cukkínit sóztad meg. Szórd meg a tetejét a maradék sajttal, tedd a sütőbe /sütőtől függően/ kb. 30-40 percre, amíg a sajt a tetejére nem pirul. Szeleteld, kanalazd, ahogy jól esik! Kínálhatsz hozzá uborkasalátát ecetes lében vagy tejfölösen is. Jó étvágyat hozzá!

A tökfőzelék elkészítése:

Ha már főztél tökfőzeléket, járj el vele itt is ugyan úgy, csak reszelj a tökhöz cukkínit és adj hozzá pár kockára vágott sárgarépát is. Különleges, lágy íz világot fog eredményezni, amiben kevésbé érződik a hagyományos tökfőzelék íze.  Ezt is sűrítheted önmagával a lisztes rántás vagy habarás helyett. Itt megtalálod, hogyan
De ha a hagyományos sűrítés híve vagy, azt is megtalálod nálam: Rántás készítése  Habarás készítése

Amennyiben most készíted először, leírom neked a folyamatát.

Hozzávalók:
1 kg gyalult tök, ami lehet mélyhűtött is
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 db közepes cukkíni
3-4 szál sárgarépa
joghurt vagy kefír
kapor

bors

Elkészítése:
A vöröshagymát vágd apró kockára, majd kevés olajon dinszteld meg. Míg elkészül, a répákat pucold meg és vágd kockára, a cukkíni mindkét végét vágd le, mosd meg és nagylyukú reszelőn reszeld le a héjával együtt. Add a hagymához a tököt, cukkínit, répát, 3-4 dl vizet, kaprot, sózd, borsozd és forrástól számított 15 perc alatt főzd készre. Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!