Tojásos pirított kenyér

tojásos pirított kenyérA húsvétot követő napokban talán jól fog esni a sok édes (kalács, édesség) után egy kis sós reggeli, amitől felélednek az ízlelő bimbóink is. Ma kétfélét is hoztam nektek. Ami közös bennük az a tojás. Nagyon egyszerű és gyors az elkészítésük a variációk száma pedig a második tekintetében végtelen. Először egy tojásos pirított kenyérrel hozlak össze titeket, aminek egy zsömlével, sütőben sült változatát már gyermekkoromban is szívesen készítettem. A neve akkor óriás szem volt. Ez egy picit tovább tartana, merthogy sütőben kell a töltött zsömléket megsütni, de akinek van ideje rá, próbálja ki bátran!

Hozzávalók a tojásos kenyérhez: tojásos pirított kenyer
fejenként 2 szelet kenyér
2 db tojás

olíva olaj

Elkészítése:
A kenyeret szeld fel ujjnyi vastag szeletekre, ha sikerül úgy, hogy egyenes felületet kapjál legalább az egyik oldalán. Ez azért lesz fontos, hogy amikor a serpenyőbe teszed a kenyeret, az illeszkedjen az egyenes felülethez és a tojás ne folyjon ki belőle, amikor beleütöd.  Ezután keress egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatót, de jó bármilyen más forma is és vágd kitojásos pirított kenyér vele a kenyér közepét a képen látható módon.  Önts egy kevés olajat a serpenyőbe, tedd bele a kenyeret, üsd a kenyér közepébe a tojást. Sózd meg és a közepesnél valamivel kisebb lángon kezdd el sütni. Ha már félig átsült a tojás, fordítsd meg egy lapáttal a kenyeret, sózd meg ezt a felét is, majd süsd még 2-3 percig, amíg a tojás meg nem szilárdul. Tálalásnál kínálj hozzá friss zöldséget vagy salátát.

Másik variáció az omletthez hasonló rántotta lesz, aminek a hozzávalóit kedved szerint cserélheted, variálhatod, épp attól függően, hogy mi található otthon a hűtőben. Így húsvét után pedig beleteheted az esetlegesen megmaradt sonkát kisebb darabokra vágva.

Hozzávalók:
tojás
sonka
sajt
koktél paradicsom
hagyma
paprika
friss zöldfűszerek

bors
olíva olaj

Elkészítése:
A hagymát vágd vékonyabb cikkekre a paprikát csíkokra a sajtot kockákra a paradicsomot félbe. A tojásokat üsd fel egy tányérba és keverd össze. Egy serpenyőben melegíts olajat és dobd rá a hagymát, paprikát. Picit süsd elő, majd öntsd rá az összekevert tojásokat a sonkát, sajtot és a félbe vágott koktél paradicsomot is. Sózd, borsozd, forgasd át kissé, hogy a sajt enyhén szétolvadjon benne és süsd készre. Ne legyen túl kemény a tojás, inkább legyen átsült, de enyhén lágy, úgy sokkal finomabb.

A végére azért leírom az óriás szem elkészítését is.
Hozzávalók:
fejenként 2 zsömle
2 tojás
zöldfűszerek

bors
pirospaprika

Elkészítése:
A zsömlék tetejéből vágj le egy picit, kapard ki a belsejüket és üsd bele a tojást, fűszerezd, majd sorakoztasd őket egy tepsibe. 180°C-on süsd addig, míg a tojások meg nem szilárdulnak. Jó étvágyat hozzá!

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!