GY.I.K.

  1. Mire jó a zabkorpa?
    Tökéletesen alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, emésztést serkentő hatása van. Gátolja a szénhidrátok felszívódását. Magas rosttartalmának köszönhetően béltisztító hatása van.
    A teljes cikket a zabkorpa további jó tulajdonságairól, és felhasználásáról a linkre kattintva olvashatod! http://www.konyhasuli.hu/egy-igazan-rostdus-elelmiszer-a-zabkorpa/

 

2. Mitől más az egészséges táplálkozás?
Röviden annyiból más, hogy odafigyelünk a szénhidrát bevitelre, pontosabban a rossz szénhidrátokat elkerüljük, a jókat előnyben részesítjük.
Picit hosszabban: Meg kell válogatnod, mit eszel. Néhány alap élelmiszert, amiket eddig használtál, le kell cserélj valami másra. Olyanra, ami kevésbé emeli meg a vércukorszintedet, illetve hosszabb ideig meg is tartja azt egy aránylag állandó szinten. Előnyben kell részesíteni a friss alapanyagokat minden nap, és teljesen elfelejteni a kész/félkész termékeket. Az egészséges táplálkozás az alapanyagok helyes megválasztásával komoly immunerősítőként is funkcionál, míg a „hagyományos” épp az ellenkezőjét váltja ki. Betegeskedés, rossz közérzet, levertség, stb… Bővebben a linkre kattintva olvashatsz róla: http://www.konyhasuli.hu/egeszseges-eletmod-minek/

 

3. Fogyhatok, egészségesebb leszek, vagy mit eredményez, ha életmódot váltok?
Igen pont ezeket, és a sorrend teljesen mindegy! Az egészséges életmódról már fentebb olvashattál, ezen a linken az egészséges, hosszantartó fogyáshoz találsz segítséget: http://www.konyhasuli.hu/fogyni-de-hogyan/

 

4. A kókuszzsír tényleg jó; és milyen az íze?
Az egyik legjobb! A kókuszzsírt közepes szénláncú zsírsavak alkotják, ezért hő hatására sem roncsolódik a szerkezete. Tehát hevítés során nem jönnek létre benne transzzsírsavak. Könnyen emészthető, gomba- baktérium- vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik. Sem ízre, sem illatra nem érződik rajta semmiféle kókusz aroma, így bátran alkalmazható mindenféle étel elkészítéséhez. Máj- epeproblémák, illetve gyomor, és bélpanaszok kezelésére is alkalmas a kókuszzsír, továbbá jó hatással van a cukorbetegség megelőzésében is.

 

5. Milyen alapanyagokra van szükségem az életmódváltáshoz?
Összegyűjtöttem neked mindent, amit le kell cserélj és azt is, mivel tudod helyettesíteni. Kattints a linkre, hogy megtudd mik ezek az élelmiszerek!
http://www.konyhasuli.hu/amire-szukseged-lesz-es-amire-nem/

 

6. Hol tudom beszerezni az alapanyagokat?
A legkönnyebben bio illetve gyógynövény boltokban tudod megvenni az alapanyagokat, de például az extra szűz olíva olaj az Aldiban olcsóbb. A linkre kattintva részletes útmutatást találsz, mit hol érdemes megvásárolni! http://www.konyhasuli.hu/vasarlasi-utmutato/

 

7. Teljes vagy fokozatos legyen az életmódváltás?
Ez egy nagyon jó kérdés! Akaraterőtől, kitartástól, és elhatározástól függ ennek eldöntése, továbbá attól is, hogy van-e támogatásod mindebben (a párod részéről)? Amennyiben megvan a kellő háttértámogatás, vagyis a párod szintúgy szeretné, mint te, és az elhatározás, kitartás is igen erős, abban az esetben meglehet valósítani az életmódváltást teljes mértékben akár 1-2 nap alatt is (mi ezt tettük anno). Ám, ha bármelyik pont hiányzik a képletből, úgy mindenképpen a fokozatos átállást javaslom.  Persze az új élelmiszerek bevezetése, elfogadása nagyban függ a család befogadóképességétől, viszont mégis azt tanácsolom, lehetőleg egy-két hónap alatt menjen végbe ez a változás. Tapasztalatom szerint ugyan is, akinek ez idő alatt nem sikerül megvalósítania, annak nagy valószínűséggel később sem fog menni, hiszen jelentősen csökken a lelkesedés, kitartás a hetek, inkább hónapok alatt.

 

8. Mennyire költséges az alapanyagok beszerzése?
Minimális többletköltséget jelent az új, egészségesebb alapanyagok beszerzése, amikből elérhetőek olcsóbb, illetve drágább változatok is attól függően, ki mit engedhet meg magának. Egy gyors számítás szerint 4.750 Ft többlet jelentkezik az alábbi alapanyagok megvásárlásával (figyeld a mennyiséget, illetve azt is, mennyi idő alatt használod el ezeket).
1 Kg Teljes kiőrlésű liszt: kb. 260 ft
7,5 dl Extra szűz olíva olaj: 1.500 ft
1 Kg Édesítő szer a kristálycukor helyett: 890-2.600 ft
0,5 Kg Zabkorpa: 460 ft
25 dkg vaj: 480 ft
1 kg Barna rizs: 380 ft
1 cs. teljes kiőrlésű száraztészta: 360-780 ft
Amit mindenképpen figyelembe kell még venni ennél az összegnél, az aki életmódot vált, kevesebbet, vagy egyáltalán nem lesz beteg, tehát plusz bevétele jelentkezik, pontosabban plusz pénze marad a pénztárcájába, hiszen nem fog többet gyógyszerekre költeni. Amit a gyógyszereken megspórol, abból kitűnően fedezhető ez a 4.750 ft körüli kiadás. Tehát amit az egyik oldalon nyersz, a másik oldalon fel fogod tudni használni különösebb kiadásnövekedés nélkül!