Húsok

Az alapanyagok ismerete: Húsok

Marha

Sertés

Szárnyas

Hal

Mivel velem csak a főzés elindítását, alapját tanulod meg, ezért a húsok közül kimaradtak a tengeri herkentyűk. De az itt tanultak alapján már képes leszel ezeket is elkészíteni. Bár személy szerint, ezeket csak és kizárólag tengerparttal rendelkező országokban szoktam megenni. Mivel itthon leginkább fagyasztott állapotban lehet hozzájuk jutni ez pedig sokat ront az íz és élvezeti értékén.

Lássuk a marha részeit!

fej

tarja

vesepecsenye

szegy

hátszín

lapocka

lábszár

fartő-farok

felsál-gömbölyű felsál

fehér és fekete pecsenye

Felhasználásuk:

A friss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas. A romlott húst kellemetlen szagáról, nyálkás tapintásáról lehet felismerni. A marha egyes részeinek ismerete elengedhetetlen a különböző húsételek készítéséhez, mivel csak bizonyos részei használhatóak fel alapanyagként.

Legértékesebb része a bélszín, más néven vesepecsenye, de a lapos és magas hátszín, vagy rostélyos sem lóg ki a sorból. Ezekből frissensültek vagy párolt szeletek készíthetők, de egyben megsütve is igen ízletesek.
A combot párolással puhíthatjuk fel, akár egyben, akár szeletelve készítjük. Kiváló alapja a húslevesnek, de töltve is sokak kedvence. A lapocka, a szegy, illetve a lábszár elsősorban leveshúsnak alkalmas, de pörkölt és tokány is készülhet belőle. A nagyobb darabokból visszamaradó apróhúst se hagyjuk veszendőbe menni, hiszen pompás tokányt vagy vagdaltat készíthetünk belőle.

Fej

Felhasználható: apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, levesnek, kocsonyának, párolva (pld. mártással), füstölve, ha borjú, akkor rántva is.

Tarja (nyak)
Felhasználható: apróhús ételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, főzve.

Magas hátszín (rostélyos, gerinc; ha borjú: karaj, borda, kotlett)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, töltve (és párolva) – ha az állat öreg, csakis párolva használjuk fel.

Lapos hátszín (borda, kotlett; ha borjú: vesés)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva – ha az állat öreg, csakis párolva használjuk fel.

Vesepecsenye (bélszín; ha borjú: szűzpecsenye)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, tatárbifszteknek – ha az állat öreg, csakis párolva, a bélszín széléből, azaz a pacsniból a legjobb a pörkölt, a tokány és a ragu is

Fartő (Spitz; ha borjú: rózsa)
Felhasználható: elősütés után párolva (pld. mártással), főzve ha borjú, akkor frissensültnek is.

Fehér- és feketepecsenye (ha borjú: frikandó, comb)
Felhasználható: elősütés után párolva (szeletben, vagy esetleg felszúrva és megtöltve), főzve, ha borjú, akkor frissensültnek és kirántva is.

Felsál
Felhasználható: elősütés után szeletben párolva (pld. mártással), töltve (és párolva), főzve ha borjú, akkor frissen-, illetve egybensültnek is.

Gömbölyű felsál (dió)
Felhasználható: elősütés után párolva (szeletben, vagy esetleg felszúrva és megtöltve), főzve, ha borjú, akkor frissensültnek is.

Szegy hátulja
Felhasználható: főzve (húslevesbe vagy utóbb szeletelve és mártással kínálva), füstölve, apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), ha borjú, akkor egyben tölthető, illetve süthető is.

Szegy eleje
Felhasználható: főzve (húslevesbe vagy utóbb szeletelve és mártással kínálva), füstölve, apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), ha borjú, akkor egyben tölthető, illetve süthető is.

Lapocka
Felhasználható: főzve (húslevesbe), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), ha borjú, akkor (feltekerve, illetve töltve) süthető is.

Lábszár (felső és alsó)(ha borjú: felső a csülök, alsó a láb)
Felhasználható: főzve (húslevesbe), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, ha borjú, akkor a láb rántva, a csülök sütve is.

Farok (ököruszály)
Felhasználható: főzve (levesbe vagy mártással kínálva), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz

A sertés részei és felhasználása:

fej

tarja

toka szalonna

lapocka

csülök

köröm

hosszú karaj

rövid karaj

szűzpecsenye

oldalas

dagadó

comb

A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz.

A romlott hús színe foltos, helyenként sötétebb, nyirkos, esetleg nyálkás, a zsírréteg megsárgul. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza az üzletbe, vagy rögtön dobjuk ki, mert alkalmatlan a fogyasztásra.

Felhasználásuk:

Fej
Felhasználható: füstölve, kocsonyának, főzve

Tarja
Felhasználható: szeletben frissen sütve, füstölve, roston sütve

Hosszú karaj (borda, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva használjuk fel.

Rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva használjuk fel.

Szűzpecsenye
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, aprópecsenyének – ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva használjuk fel.

Comb (részei: felsál, dió, frikandó, rózsa)
Felhasználható: A legsokoldalúbban a combot használhatjuk fel. Megpárolhatjuk natúrszeletnek, gombás, lecsós húsnak, vagy kiránthatjuk. Fölaprítva gulyást, pörköltet, darált húst készíthetünk belőle.
Ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva használjuk fel.

Dagadó (hasaalja)
Felhasználható: pörköltbe, tokányba, vagdaltnak, töltve és sütve, főzve (feltétnek), roston sütve

Oldalas
Felhasználható: sütve, füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak

Lapocka
Felhasználható: füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak

Tokaszalonna
Felhasználható: főzve, abálva

Csülök
Felhasználható: sütve, főzve, füstölve, pörköltbe, levesbe

Köröm
Felhasználható: kocsonyának, főzve, pörköltbe, tokányba, vagdaltba

Farok
Felhasználható: főzve, pörköltbe, tokánynak

A szárnyasok részei és felhasználása:

fej

nyak

láb

alsó-felső comb

szárny

mell

farhát

Felhasználásuk:

Fej: levesbe szokták belefőzni, elkészülte után ki lehet dobni.

Nyak: levesnek, bőrét rajta hagyva meg lehet tölteni és kisütni, pörköltnek.

Láb: levesbe

Comb: rántva, töltve, sütve, paprikásnak. A szárnyas legszaftosabb része a comb. Apróra vágva tokánynak, pörköltnek, levesbe

Szárny: levesbe, rántva, sütve

Mell: tölteni, párolva, sütve, levesbe, apróra vágva szinte bármire fel lehet használni.

Farhát: levesbe, pörköltnek

A hal felhasználása:

Halat kaphatunk piacon, hipermarketben egészben is, vagy filézve, fagyasztva bármelyik élelmiszer üzletben. Ebben az esetben megspóroljuk a tisztítást és a darabolást, ami nem túl csábító feladat.

A halat vagy szereti valaki vagy utálja. Köztes állapottal még nem találkoztam. Többféle ízű, szagú, húsú hal létezik. Egyéni ízlés alapján tudjuk csak kóstolással kiválasztani a számunkra megfelelőt. Személyes kedvenceim a pangasius, süllő, hekk, tonhal, lazac.

Felhasználásuk:

Halászlének, egészben vagy filézve sütve, rántva, párolva, paprikásnak.

Húsok” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Marhanyelv és orr pörköltet te miből készítenéd ?
    Rántott-sült sertés ,liba, kacsa csirke máj , miből készül ?
    Zúza pörkölt ??????
    stb

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.