Mit csomagolj az iskolába

Azt hiszem elég sok az olyan család, ahol a gyerek/ek  nem kapnak tízórait, uzsonnát az iskolában. Az okok különbözőek lehetnek. Például ételintolerancia, anyagi megfontolás vagy csak egyszerűen ablakon kidobott pénz, mert a gyerekeknek nem ízlik az iskolai koszt. (a mi esetünkben ez a célba dobás volt uzsonnával a kukába) Biztos te is törted már rajta a fejed, hogy  mivel tudnád változatosabbá tenni számára az otthon csomagolt megszokott és talán mindennapos? szendvicseket. Ehhez adok neked, most pár hasznos tanácsot.

Felejtsük el, legalább egy kis időre a szendvicseket! Nézzünk túl rajta, hogy a kenyéren mint alapanyagon kívül még milyen lehetőségeink vannak. Mindezt persze az egészség jegyében tesszük!

Otthon sütött mini pizza                    2014-03-18 06.18.21
otthon sütött sós-édes péksütemények, pékáruk (bármit meg lehet így sütni amivel a pékségekben is találkozunk)
gyümölcsrizs (jól zárható de nem törékeny edénykében)
leveles tésztából virslis rúd
puding
mini kuglóf
muffin édes vagy sós változatban
hagymás kifli

Ezek egyike sem igényel túl sok időráfordítást, igazán könnyen és gyorsan elkészülhetünk velük.Hagymás kifli
A leghosszadalmasabb a kelt tészta elkészítése de nem kell ettől sem megijedni! Egy ilyen tészta begyúrása sem tart 10 percnél tovább!  Én, ahogy haza érek, egyből összeállítom, majd letakarva hagyom kelni kb. egy órát. Ez alatt az idő alatt lehet tovább folytatni a megszokott kis menetrendünket, majd amikor megkelt a tészta, rászánok (attól függően, hogy mit szeretnék készíteni belőle), újabb 10 vagy maximum 20 percet. Ennyi idő alatt a tepsibe kerülnek a finomságok. Újabb kelesztés jön, ami ár csak fél órás lesz (ehhez szintén nincs ránk szükség) és mehet is a sütőbe. Nagy általánosságban számolva minden megsül 20 perc alatt. Ugye, hogy nem egy nagy vaszizdasz?
Készíthetünk így csavart magos rudat, kakaós csigát, túrós batyut, perecet, mákos-diós-gesztenyés-lekváros-pudingos papucsot-kiflit, bármit.              _MG_7906

A pizza tészta is végtelenül egyszerű a tetejére pedig nem kell sok minden. Paradicsom, sajt, sonka, kukorica és már boldogok is a gyerekek.

Hogy hol van ebben az egészség? A felhasznált hozzávalókban! A liszt legyen teljes kiőrlésű, a vaj, vaj legyen ne margarin, az olaj extra szűz olíva, a cukor helyett méz, vagy más egyéb alternatíva. Na meg a legfontosabb a szeretet 🙂

2014-03-01 14.08.29Mini pizzaFahéjas mini kuglóf

Vélemény, hozzászólás?