Tippek, Trükkök

Sokunknak okoz komoly fejtörést, hogy mihez kezdjünk, az előző napokról megmaradt étel maradékával. Nem kell mindent kidobni!
Az alábbiakban ezek újrafelhasználására (is) adok pár ötletet. Nekem a quise, és a fagyasztás a kedvenc megoldásaim.
De előbb egy másfajta tipp.
Hogyan vegyük rá a családot/gyerekeket, hogy az eddig megszokott köretek helyett, valami újat is kipróbáljanak?

Kényes dolog lehet a nagyobbacska gyerekeknél az egészséges táplálkozásra való átállás (sokkal könnyebb dolgod van a kisebbekkel, minél kisebb annál jobb), de nem lehetetlen!

Először is, ne mondd el neki, miből készült. Ha rákérdez, mondd, hogy most máshol vásároltál mint ahol eddig szoktál, vagy kipróbáltál egy újdonságot, és kérdezz vissza egyből, hogy mit szól hozzá, ugye milyen finom?

A hagyományos, eddig megszokott köreteket, nagyon egyszerűen ki lehet váltani egészségesebb, kevésbé hizlalóbb zöldségekből készült köretekkel.
Például a krumpli pürét, karfiol pürével. Ugyan úgy kell elkészíteni is de légy résen! A gyerekek, ha meghallják a karfiol szót, sikítva menekülnek. Találj ki rá egy másik nevet a legjobb ha a kedvenc meséjéből ragadsz ki valamit. Nálunk ez a Wall-e püré volt. Imádták mindhárman de csak addig amíg meg nem tudták, hogy karfiol. Onnantól a középső már nem evett többet.
Készíthetsz még zöldborsó pürét is aminek lehet a neve akár ufo paszta.
Vagy a sült krumpli helyett sült répa, szintén ugyan úgy kell elkészíteni, mintha krumplit sütnél.

Aki pedig nem tud lemondani a köretről annak tudom ajánlani a csicsókát. Ez a zöldség pontosan ugyanúgy használható fel, mint a krumpli. A különbség a fogyókúrázók szempontjából lényeges. Míg az előbbi hússal felkínálva nem igazán segíti elő a fogyókúrát, addig az utóbbi bátran fogyasztható hússal együtt is. Rosttartalma hatszor magasabb mint a krumplié, ezért gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza a jóllakottság érzését.

Mihez kezdjünk a maradékokkal?

Sok családban okoz gondot, hogy az előző napi ebéd maradékával mi legyen? Van egy jó hírem: nem kell kidobni!

A pörkölt, fasírozott maradékából következő nap lehet feltét egy főzeléken,
a sült oldalasból, apróra vágva kelbimbóhoz keverve, tejszín, tojás, fűszerek hozzáadásával sütőben megsütve egy teljesen új fogás.
Sült vagy rántott hús (ez utóbbi bundájától megfosztva) maradékát gyümölcsmártáshoz adhatjuk másnap. Ugyan így járhatunk el a levesből megmaradt hússal is.

Nálunk örök probléma (volt) a paradicsomos káposzta főzelékhez fel nem használt káposzta maradéka. Általában a káposztafej fele elég szokott lenni. Mivel ötünk közül négyen nem szeretik a káposztás tésztát, ez a lehetőség kiesett, így a káposzta másik feléből, másnap zöldséges káposzta levest főzök sajtgombóccal.

A másik, szerintem fantasztikusan jó megoldás mindenféle maradék felhasználására a francia lepény készítése, vagyis a Quiche. Ez amolyan mindent bele lepény. Legyen hús, vagy zöldség a quiche mindennel istenien finom, és végtelenül egyszerű.

A megmaradt kenyeret hagyjuk kiszáradni, daráljuk morzsásra, használjuk ezt liszt helyett, isteni almás sütemény készíthető belőle.
Kis kreativitással szinte minden étel újra felhasználható, és kevesebb fog a kukában landolni.
Bármit is főzünk, előfordulhat, hogy elszámítjuk magunkat, többet főzünk mint kellene. Ebben az esetben, nincs más dolgunk, mint egy műanyag edénybe tölteni pár adagot, és lefagyasztani.

Fagyasztani de hogyan?

Fagyasztással szinte bár mit tartósíthatunk, elraktározhatunk. A húsokat érdemes tisztítva, felhasználásuk szerint előkészítve, kis adagokban (amennyit egyszerre fel fogunk használni) lefagyasztani. Inkább készítsünk több kisebb csomagot, mint egy nagyobbat. Érdemes mindenből két személyre valónak elegendőt lefagyasztani. Ekkora mennyiséggel, könnyebben tudunk gazdálkodni.

A gyümölcsöket érdemes először szemenként egy tálcára téve lefagyasztani, majd fagyott állapotban, adagokban zacskóba tölteni. Nem fagyasztható gyümölcsök: görögdinnye, szőlő, narancs, mandarin, grapefruit de a levük és a belőlük készült püré fagyasztható. A zöldségeket megpucolva, tisztítva a nagyobbakat mint a karfiol darabolva, rózsáira szedve szintén kisebb adagokba fagyasszuk. A húslevesbe való zöldségeket akár együtt, vegyesen is csomagolhatjuk. A paradicsomot, paprikát megmosva, szárítva tegyük el. Ezek csak főzésre lesznek alkalmasak, mert magas víztartalmuk miatt lottyadtak lesznek. Viszont nyáron a fonnyadt paradicsomot, ahelyett, hogy kidobnánk, fagyasszuk le. Télen nagyon fogunk neki örülni.

Nagyon jól fagyaszthatóak a különböző tejtermékek is mint például a sajt, túró, vaj, tejszín. Kivétel a kefir, joghurt, tejföl. Az ezekben lévő zsír ugyanis kicsapódik és grízes lesz.

Mindenféle készétel fagyasztható. Levesek, főzelékek, köretek, tészták. Kivétel: nyers saláták, pudingok, kocsonya, főtt tojás, házi készítésű majonéz(kicsapódhat az olaj, mert nincs benne tartósító szer)

Lehet fagyasztani a már elkészült süteményeket is a nyers gyúrt tésztákat a különböző olajos magvakat (nem avasodnak).

Zöldfűszereket aprítva, adagonként, akár jégkocka tartóban is eltehetünk.

Fontos: vizesen nem jó fagyasztani mert jegesedik az étel, üvegben sem szabad mert eltörik. Cimkézzük fel a csomagokat külön-külön, írjuk rá, mit és mennyit tartalmaz. Sok bosszúságtól kímélhetjük így meg magunkat. Visszafagyasztani tilos!! Felengedés után elszaporodnak a baktériumok, ha vissza fagyasszuk, hogy később használjuk fel betegséget okozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?