Melyik halat válasszam?

harcsaifleUnalomig ismételt és hallgatott mantra  “Magyarország lakosságának a körében mennyire alacsony a hal fogyasztás átlaga” Mögé nézve viszont láthatjuk azt is, hogy miért? Vannak, akiket vissza riaszt a hal szaga, íze, vannak, akik a szálkától félnek, sokan pedig nem is ismerik a halfajtákat, ezért nem merik megvenni sem. Mi van, ha nem fog ízleni és hiába vettem meg? Nekik illetve kisgyermekes szülőknek szeretnék most segíteni, hogy nyugodtan, magabiztosan tudjanak válogatni az eléjük kerülő halak közt, ezzel is javítva a statisztikán 🙂 A felsorolás, koránt sem teljes, cikkembe elsősorban a szálkamentes, gyerekeknek is adható, mindenki számára bátran fogyasztható kategóriájú halak kerültek.

 

Pangasius filé  (cápaharcsa)

A legkedveltebb halak egyike. Húsa világos színű, enyhén olajos, puha, laza szerkezetű, de ami a legfontosabb, hogy szálkamentes, ezért kisgyermekek is bátran fogyaszthatják. A sokak számára oly kellemetlen halszagtól is mentes, sőt ízében sem lehet fellelni a tolakodó hal ízt. Tökéletes választás gyerekeknek és picit finnyásabb felnőtteknek a halfogyasztásra.  Szinte minden szupermarketben fellelhető.

 

Hekk
Nyár, Balaton, strand, halsütödék… Igen, ez a hekk! Enyhe hal íze és illata van. Gerincét egészben ki lehet emelni a már megsült halból, ezen kívül csak igen kevés szálka található benne a fejrésznél, elvétve az uszonyok és farok körül.  Hekk törzset és filét is lehet kapni szinte mindenhol.

 

Alaszkai harcsafilé (pollack filé)
A másik igen kedvelt hal, ami szintén szálka, szag és tolakodó halszagtól is mentes. Húsa sötétebb, vöröses színű, tömörebb, stabilabb szerkezetű. Íze is kitűnő, gyerekek és felnőttek kedvence lehet. Beszerzése már nem olyan egyszerű, mint fent említett társáé, de a Metro nagyáruházak kínálatában szinte mindig megtalálható.

 

Alaszkai tőkehalfilé
Ízre, valahol a hekk és az alaszkai harcsa között van, vagyis illata és íze is van, de mégis alig-alig, az is nagyon kellemes, igazán élvezhető, ízletes húsú hal. A pangasius megjelenése előtt ez a halfajta uralta a piacot. Húsa fehér, enyhén olajos, szálkamentes.

 

Pisztráng
Nagyon ízletes, tolakodó halszagtól mentes halfajta.  Minél egyszerűbben készítsük el, kevés fűszert használva, hogy kellemes íze érvényesülni tudjon. Húsa fehér, és bár nem szálkátlan, de ha beirdaljuk, és így sütjük ki, mondjuk paprikás lisztbe forgatva, a gerinc kiemelése után a szálkákat is meg lehet enni, mert ugyan olyan ropogósra sülnek, mint a panír. Semmiképpen ne hagyd ki!

 

Süllő-Fogas
Szintén a nagy kedvencek közé tartozó, igen finom, fehér húsú hal.  A gerinc kiemelése után bátran fogyasztható, szálkamentes. Sem tolakodó hal szaga, sem erős hal íze nincs. A pisztránghoz hasonlóan ezt a fajtát is célszerű minél egyszerűbben elkészíteni, hogy kitűnő íze érvényesülni tudjon. A süllő és a fogas ugyan az a halfaj, csak a kisebb példányokat süllőnek a nagyobbakat fogasnak nevezik. Nagyon tudom ajánlani!


Tonhal

Húsa fajtától függően világos rózsaszínes, pirosas, tömör. Minél magasabb az olajtartalma, annál sötétebb a hús. Kalóriaszegény, magas a proteintartalma. Frissen történő felhasználása előtt érdemes bepácolni, mert sütés közben kiszáradhat. Szálkamentes, bár hal íze és illata is van, mégis nagyon ajánlott a fogyasztása, a többi halfajtól magasabb omega 3 zsírsav tartalma miatt. Heti kétszeri fogyasztásnál több viszont nem ajánlott a tonhalból.

Ha a halakon kívül az egészséges receptek is érdekelnek, ráadásul szereted az AJÁNDÉKOKAT….
A 20 legfinomabb chia puding receptje lehet most a tiéd!
Iratkozz fel, és szerezd meg még ma!