Rántás készítése

A rántást főzelékek, levesek sűrítéséhez használjuk. Tulajdonképpen elronthatatlan, hacsak oda nem égetjük. De ehhez őrizetlenül kellene hagynunk. Készíthetünk hagymás, pirospaprikás vagy sima rántást is, attól függően, hogy az éppen főzött étel ízvilágához melyik harmonizál, melyik adhat valami pluszt hozzá. A rántás készítéséhez elég lesz a legkisebb otthon fellelhető edény is.

Öntsünk bele egy kevés olajat és kezdjük el hevíteni.Ennek a mennyisége a sűrítendő étel, illetve a levének a mennyiségétől függ. Általában 0,5 dl olaj elég szokott lenni. Ehhez adjuk hozzá a lisztet, ami 2-3 fakanálnyi adagot jelent, majd alaposan összekeverjük. Folyamatos kevergetés közben picit megpirítjuk (itt kell odafigyelni, nehogy megégjen), hogy a lisztnek kellemesen pirított barnás színe (teljes kiőrlésű lisztnél ezt nehezebb észrevenni), illata legyen. Ekkor levesszük a tűzről, kevés hideg vizet engedünk hozzá, amivel jól elkeverjük és – mondjuk – a főzelékhez adjuk, amivel szintén alaposan átkeverjük, nehogy csomók keletkezzenek benne. További öt percig főzzük még az ételt, többször megkeverve, hogy a liszt ízét kiforraljuk belőle, és készen is vagyunk.

Nem kell viszont megijedni akkor sem, ha csomós lett a főzelék. Picit tovább hagyjuk a tűzön, hogy a csomókat szétfőzzük benne, ha ez nem segít, várjuk meg, amíg feljönnek a főzelék tetejére és nyomkodjuk szét őket a fakanállal.

A hagymás rántáshoz először a hagymát kell apró kockákra vágni, és kevés olajon megdinsztelni, majd ezután adjuk hozzá a lisztet, a továbbiakban pedig ugyan úgy járunk el, mint a sima rántásnál.

A pirospaprikás rántáshoz a liszt pirításának a végén adjuk a paprikát, amivel rövid ideig, 1 percig tovább pirítjuk, a többi szintén ugyan úgy zajlik, mint az előzőeknél. Hosszabb ideig nem tanácsos pirítani a pirospaprikát, mert könnyen megkeseredik, és elrontja a készülő ételt.

Ha a rántáson kívül az egészséges receptek is érdekelnek, ráadásul szereted az AJÁNDÉKOKAT….
A 20 legfinomabb chia puding receptje lehet most a tiéd!
Iratkozz fel, és szerezd meg még ma!

Vélemény, hozzászólás?