Drágább-e az egészséges táplálkozás?

Drágább-e az egészséges táplálkozásDrágább-e az egészséges táplálkozás, mint a sima, megszokott?

Most rengetegen, kapásból rávágtátok, hogy igen! Meg sem lepődök rajta, mert erre a kérdésre, már évek óta figyelem a válaszokat. Az esetek 90%-ban a megkérdezett emberek igennel válaszolnak, úgyhogy épp itt az ideje egy részletes összehasonlító cikket írni ebben a témában is.

Kezdjük egy rövid bevásárló listával, a napi szinten használt élelmiszerekkel.
teljes kiőrlésű liszt: kb. 280 ft
olíva olaj 7,5 dl 1.500 ft
én finmítatlan nyers nádcukrot használok ez: 1.320 ft/kg
zabkorpa 0,5 kg: 460 ft
vaj 25 dkg: 480 ft
barna rizs 1 kg: 380 ft
teljes kiőrlésű tésztából elég széles az árskála: 360-780 ft között
Összesen: 5.200 ft. Azt hiszem ez nem nagy ár egy egészséges életmódért, ugye?
(vedd figyelembe, hogy ezeket az alapanyagokat nem egyszerre használod el, hanem 4-5-6 alkalomra, vagy akár többre is elegendőek. Így az 5.200 Ft is többfelé oszlik)

Ezzel szemben az eddig használtakat nyilvánvalóan olcsóbban be tudod szerezni, de vajon érdemes-e? (a kettő közti árkülönbség pedig igen csekély) Gondolkoztál már azon, hogy miért olcsóbbak?

Szívesen leírnám a sima, eddig használt alapanyagok árait is, de bevallom, utoljára tizen x éve nem vettem se kristálycukrot, se margarint, se mást, viszont egy valamin pár hónappal ezelőtt megakadt a szemem. Ez pedig egy bizonyos fehér liszt volt, amit az árcimke szerint kemény 56 Ft-ért meg lehetett volna venni. Pffff! A haszonállataimat sem etetném ilyennel, már ha lennének! Magamnak, és a gyerekeimnek meg aztán főleg nem adnám! Pontosan emlékszem rá, hogy még tinédzser koromban kerültek ennyibe a kilós fehér lisztek, és az nem tegnap volt….
Akkor vajon most mi lehet benne? Nem akarom tudni! Az ilyen alapanyagokat jobb messziről elkerülni.

Lássuk a teljes összehasonlítást. A fent felsorolt élelmiszereket pár friss hozzávalóval kiegészítve (hús, vagy zöldségek), már meg tudsz főzni magadnak egy olcsóbb, és egészségesebb ebédet, mint amiket rendelni, vagy menüben fogyasztani lehet. Gondolom, azzal egyetértesz, hogy az, amit te magad főzöl meg otthon, mindig olcsóbban jön ki, mint az, amit kifőzdékben megveszel. Ha te magad készíted, nem, hogy csak olcsóbb, de több adag is jön ki belőle, még akkor is, ha a fenti, most már tudod, hogy csak alig drágább alapanyagokból készíted.

De mi van azokkal, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak főzni maguknak?
Szerencsére most már rengeteg ételkiszállító cég közül tudnak válogatni. Nem egy ilyen cég kínálatában megtalálható az egészséges alapanyagokból készült komplett ebéd, akár olyan is, ami a napi ötszöri étkezést biztosítja. Már hallom is a válaszokat: „Na, ezek aztán horror áron vannak, ki tudja ezeket megfizetni?!”

Ugyan, lazíts, állj meg egy pillanatra, és gondold át!
Ha beülsz egy kifőzdébe, ott a menü minimum 850 Ft (és ez a legolcsóbb, ettől csak drágábbak vannak). Úgy gondolod, ennyi pénzért semmit nem kaphatsz, ami egészséges? Szerezd be pár ételkiszállító cég étlapját, keresd ki közülük azt, ami egészséges alapanyagok felhasználásával készül, és hasonlítsd össze az árakat a kifőzdés menü áraiddal. Szerintem meg fogsz lepődni, ahogy azon is, hogy „máshogy is lehet jókat enni.”

Ha mindezek után még mindig marad a kérdés:
Ki engedheti meg ezeket magának? Túl drágák? Hát minden relatív!

Hányszor mész havonta gyógyszertárba és ott mennyi pénzt szoktál elkölteni? Én semennyit, mert gyógyszerek és orvosok helyett értékes táplálékkal erősítem a szervezetem és az immunrendszerem, aminek következménye a gyerekeken is mérhető. Nem vagyunk betegek, így nem költünk gyógyszerre sem. Akkor megéri? Nekünk igen!
Rajtad áll, csak te tudsz tenni érte, hogy neked is megérje. Na, belekezdesz?

Ha tetszett a bejegyzésem és szeretnél értesülni a következőkről is, akkor iratkozz fel blog értesítőmre itt a jobb oldalon!